This page looks best with JavaScript enabled

Kaposvár 1944 Gettó Deportálás

 ·  ☕ 2 min read

Kaposvár 1944 Gettó Deportálás. Noha a hivatalos közlemény szerint „a hatóság minden intézkedést megtett arra, hogy a zsidó lakosság befogadására alkalmas épületeket bocsásson rendelkezésre”, ez a gyakorlatban a hatóság által 16 750 fősre becsült kolozsvári zsidóság számára 19 600 négyzetméternyi, oldalról nyitott épületet jelentett, azaz fejenként 1,17 négyzetmétert. Miután a szamosújvári gettót is ide irányították át, a létszám 18 000 körülire nőtt.

Diószegi István: Megjegyzések Ungváry Krisztián könyvéről ...
Diószegi István: Megjegyzések Ungváry Krisztián könyvéről ... from mandiner.hu
Szálasi ferenc utasítására horváth sándor, a nyilaskeresztes párt országgyűlési képviselője délben felkereste baky lászlót, a belügyminisztérium politikai államtitkárát, a párt egykori tagját. A munkácsról induló második transzport 3.629 fővel áthaladt kassán. Ezzel párhuzamosan a megye többi településén is összegyűjtötték a zsidókat, és a kolozsvári gettóba szállították őket.

A beköltöztetés rendkívül gyors ütemben történt.

A korábban nagykanizsára, majd sárvárra szállított alsógödi zsidó férfiakat „ismeretlen úti céllal” deportálták. Az itt lakó családok izraelita ingatlanokba költöztetését és gettósítás egészének költségét a zsidóság fedezte fejenként 150 pengő befizetésével. A kolozsvári gettó összesen 16 148 lakóját hat vonattal az auschwitzi koncentrációs táborbaszállították. Minél több zsidót akartak deportálni minél rövidebb idő alatt.

Share on